Materiale pentru pictura
- Haiu Cristina
- 15 dec. 2015
- 4 min de citit

Trusa de baza a pictorului incepator
Analizand intrebarile care mi-au fost puse pana acum, privirea mi s-a oprit asupra acesteia: “ce trebuie sa cumpar in calitate de pictor incepator?” Este intr-adevar o intrebare buna si des intalnita, care merita o atentie deosebita, si un subiect despre care se pot spune multe.
Probabil toti va ganditi ca aveti nevoie de un suport (hartie, panza, blat de lemn sau sticla), culori (acril, ulei, acuarela, guase, pasteluri), si instrumente de lucru (pensule, paleta, carpa, sevalet, diluant, etc.)
Totusi, cand va uitati la varietatea de oferte in cadrul unui magazin local de arte plastice sau, mai nou, in cadrul unui magazin online care iti livreaza totul acasa, se asterne ceata. Pe care dintre ele ar trebui sa le alegi? Care dintre ele au cel mai bun raport calitate-pret? Cat de mult conteaza calitatea materialelor necesare pentru pictura? Poti sa faci rabat de calitate si sa cumperi pur si simplu ceea ce este mai ieftin?
Am sa incerc sa raspund la aceste dileme si am sa-ti ofer sugestiile mele pentru o trusa de baza a pictorului incepator. Sa vedem deci ce tip de ulei, culori, panza, materiale, etc. se folosesc si de pe ce site pot fi cumparate.
Ce suport pentru pictura trebuie sa aleg?
In functie de mediul de lucru (ulei, acril, acuarela), hartia trebuie sa aiba o anumita grosime. Trebuie sa intelegi ca o hartie mai groasa este mai buna – nu vrei sa aplici acualele pline de apa pe o hartie subtire care sa se valureasca sub efectul umezelii. Iar daca lucrezi cu pasteluri, te-ar putea interesa o hartie mai texturata.
Panza pe care o vei alege trebuie sa aiba un strat nu prea subtire de grund. Ca incepator, probabil ca nu vrei sa petreci timp cu aplicarea de grund, ci vrei sa te apuci imediat de pictura. Vei constata ca exista si panze de culoare mai galbuie, nu doar albe. Acestea sunt ideale pentru tehnici de pictura in straturi, in stil realist, in special portrete. Efectul substratului galbui este ca aduce culorile aplicate mai aproape de realitate, le estompeaza saturatia pigmentului.
Ce culori pentru pictura trebuie sa aleg?
Prima dilema este intotdeauala: ulei sau acril? Eu spun sa le incerci pe amandoua. Ca incepator, iti va fi mai usor sa lucrezi in culori acrilice, si in plus, sunt mai ieftine. Dar, sentimentul de a picta in culori de ulei, si de a privi o pictura al carei luciu indica clar folosirea uleiului, este ceva aparte si merita sa incerci. In timp ce culorile de acril se vor usca repede, lucrand cu ulei iti permit retusuri ulterioare si o varietate mai larga de tehnici. In general, culorile ieftine au o cantitate mai mica de pigment in compozitie, si sunt mai intense, mai departate de realitate.
Un alt aspect de avut in vedere este alegerea efectiva a tonurilor de culoare. Daca pentru acuarele poti gasi usor o trusa completa, pentru culorile de ulei si acril, iti recomand sa eviti aceasta optiune la indemana. Alege, in schimb, tuburi singulare de culoare, astfel incat sa-ti compui singur o trusa de culori care sa contina urmatoarea paleta cromatica de baza:
-alb de titan sau zinc
-albastru ultramarin
-albastru cobalt
-albastru de prusia
-rosu vermilion
-rosu carmin
-galben cadmiu
-galben lemon
-ocru galben
=umbra arsa
-siena arsa
-verde smarald
-negru
Tipuri de pensule si alegerea pensulei potrivite pentru tine
Pensulele se gasesc in atatea marimi si forme, incat alegerea pensulei potrivite devine una din cele mai grele sarcini atunci cand te aflii in magazin si iti pregatesti trusa pentru urmatoarele picturi. Hai sa facem putin ordine, si sa sortam tipurile de pensule.
Exista cateva criterii in baza carora vom decide care pensula va merge cu noi acasa si care va ramane pe raft. Este vorba despre materialul perilor, forma varfului pensulei, si dimensiunea acesteia. In timp ce ne uitam la aceste criterii, vom avea in minte si tipul de vopsele pe care le vom folosi, deoarece acestea sunt cele care determina in final alegerea.
IMPORTANT:Fiecare tip de pensura pentru pictura este recomandat pentru o anumita metoda de lucru si un anumit tip de vopsele.
Dupa materialul din care sunt facute si dupa forma capului pensulei, avem:
-pensule sintetice cu maner scurt
-pensule cu par de veverita sau ponei
-pensule din par de jder Kolinsky
-pensule cu par de porc si cu maner scurt, cu varful in forma pamatufului “cioc de rata – filbert”
-pensulele cu par de porc si cu maner lung
-pensulele rotunde cu varful subtire, lung, din par sintetic, fin
-pensulele rotunde cu varful gros, scurt
-pensule late cu par sintetic rigid si maner lung
-pensulele cele mai late
Tipuri de sevalete
Exista o varietate de sevalete la dispozitia ta. Acestea pot varia de la simple sevalete pentru schite (acestea se strang pentru a ocupa putin spatiu – ideale pentru deplasari) pana la sevalete mai complexe, mai grele, pentru studio (acestea pot sustine picturi mari comfortabil).
Exista sevalete inalte la care este suficient sa ai un scaun in fata lor, si exista sevalete mai putin inalte, care se aseaza pe masa. Daca se aseaza pe masa (in general pentru picturi de dimensiuni mici), ai avantajul ca poti depozita culori, pensule, accesorii, la indemana pe masa.
Exista chiar sevalete care incorporeaza un intreg birou de lucru, dar, evident, cu cat este mai complex, cu atat este mai scump.
Unii artisti prefera sa lucreze direct pe panze agatate pe perete sau pe hartii asezate pe masa, dar logic este sa ai o pozitie comfortabila de lucru in fata unui sevalet ajustabil.
Comentários